Wegwijs in Talen
Voor taallessen in de Achterhoek
Historische taalworkshops

 

Wegwijs in Talen biedt verschillende historische workshops aan waarbij de focus ligt op de taal die in de desbetreffende periode werd geschreven en gesproken. De periodes zijn de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en De Opstand. U treft hier een overzicht. 

"Ik denk dat ik nu toch wel gymnasium wil gaan doen."
Aldus een leerlinge uit groep 8 na het volgen van Latijn leeft!.

Latijn leeft!

Tijdens de workshop neemt Aurelia, een Romeinse dame, je mee tijdens een dag in haar leven. Zo leer je van alles over haar badgewoonten, haar dure kleding en over de taal van de Romeinen, het Latijn. Hoe schreven de Romeinen brieven? Hoe zeiden ze elkaar gedag? Aan het einde van deze workshop kun je zelf ook een gesprekje in het Latijn voeren. Ook kom je erachter dat deze taal eigenlijk helemaal niet zo “dood” is als we denken!

Vogels hebben nesten

Tijdens deze Middeleeuwse workshop maak je kennis met Karel ende Elegast, mag je zelf papier scheppen, leer je over het drukken van een tekst en kleuren dan, als een echte "illuminator", hun eigen miniatuur in. Zo kom je er vanzelf achter wat "monnikenwerk" is! De verschillende onderdelen worden door Greetje, een Middeleeuwse werkvrouw, door middel van verhalen, muziek en achtergrondinformatie met elkaar verbonden. 

Wat een opstandige taal!

Deze "Opstandige" workshop laat je  zien hoe vroeger papier werd geschept en natuurlijk schep je zelf ook een velletje. Tevens zul je, als echte Geus, met ganzenveer een zeer “opstandige brief” schrijven en deze verzegelen zodat alleen de ontvanger de inhoud kan lezen. Ook leer je het ons allen welbekende geuzenlied “Het Wilhelmus” te zingen op de originele melodie. Aan de hand van het schilderij van Pieter Bruegel kom je erachter dat sommige spreekwoorden al wel erg oud zijn! Werkvrouw Greetje verbindt de afzonderlijke delen van de workshop met elkaar door middel van verhalen, muziek en achtergrondinformatie.